
947
Downloads
8
Episodes
Det här är Metoopodden, en podd där vi i sju avsnitt pratar med olika kulturaktörer om vad som hänt i den kulturella sfären då det kommer till arbetet mot sexuella trakasserier, sedan hösten 2017, med utgångspunkt i Finland men med blicken mot Norden. Metoopodden görs av Nordisk kulturkontakt, som en institution under Nordiska ministerrådet och programleds av Madeleine Dunderlin. Podden klipps av Eva Lingon och bandas in i deras studio, och musiken är gjord av Fanny Forsander.
Episodes

Thursday Oct 15, 2020
Avsnitt 7
Thursday Oct 15, 2020
Thursday Oct 15, 2020
På årsdagen av Metoo är gäster i podden Thordis Elva (IS)(SE), skribent, journalist, talare och föreläsare och författare bland annat till boken South of Forgiveness som hon skrev tillsammans med sin förövare. Gäst är även Hanna Onwen-Huma (FI) specialsakkunnig på social- och hälsovårdsministeriets jämställdhetsenhet och även ledamot i Nordiska ämbetsmannakommittén för jämställdhet.
Vi talar om sociala mediers roll i Metoo, om läget på Island just nu, och om hur man jobbar med jämställdhet på statlig nivå; vad kan den statliga nivån göra för gräsrotsnivån? Varför talar vi så lite om att övergrepp även sker på sociala medier? Och vad är vi glada för att redan har förändrats i kölvattnet av Metoo?

Thursday Oct 08, 2020
Avsnitt 6
Thursday Oct 08, 2020
Thursday Oct 08, 2020
I dagens avsnitt av Metoopodden diskuterar vi teaterfältet ur ett skådespelarperspektiv och ett regissörs- och ledarperspektiv när gäster är Siri Fagerudd (FI), skådespelare och Anna Sjövall (SE), regissör, VD och konstnärlig ledare för Teater Halland. Hur är det att vara ung och nyutexaminerad på teaterfältet just nu, och skiljer det sig mycket från hur det var förr? Var har fältet svikit, och var har det kunnat bära under och efter hösten 2017? Hur otrygg är man som frilansare och vilka verktyg har vi och behöver vi i fortsättningen för att jobba mot sexuella trakasserier?

Thursday Oct 01, 2020
Avsnitt 5
Thursday Oct 01, 2020
Thursday Oct 01, 2020
Gäster i Metoopoddens femte avsnitt är Mikael Brännval (SE), VD för Svensk Scenkonst och Thomas Walle (NO), ordförande för Balansekunst. Vi diskuterar bland annat varför det är viktigt att långsiktigt arbeta för att motarbeta sexuella trakasserier. Hurudant är läget i Sverige och Norge just nu? Hur är det med uppföljningen av det arbete som utförs? Vilka insatser görs för och med män, och hur påverkar jämställdhetsarbetet det dagliga jobbet och resursfördelningen?

Thursday Sep 24, 2020
Avsnitt 4
Thursday Sep 24, 2020
Thursday Sep 24, 2020
I det fjärde avsnittet är Ebba Witt-Brattström (SE) och Nicolas von Kraemer (FI) gäster. Vi talar om media och debatten kring Metoo. Ebba är professor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet och har skrivit om kvinnor och feminism sedan 70-talet, hennes nyaste bok heter Historiens Metoo-vrål där hon skriver om litteraturens vittnesmål om våldtäkt. Nicolas är historiker och kolumnist och ställer sig kritiskt till vissa delar av Metoo. Båda skrev kolumner och debattinlägg under och efter hösten 2017. Var har debatten kring Metoo fallerat och vad har den bidragit med? På vilket sätt var Metoo en historisk händelse? Hur stora frågor har vi egentligen att göra med och hur svårt är det att vara överens?

Thursday Sep 17, 2020
Avsnitt 3
Thursday Sep 17, 2020
Thursday Sep 17, 2020
I avsnitt 3 av Metoopodden diskuterar vi Metoo och barn- och ungdomskultur. Gäster i avsnittet är Malin Gustavsson (FI), VD för Ekvalita och jämställdhetsexpert, Tanja Rönnberg (AX) som jobbar med Barnens internet på Rädda Barnen Åland och bland annat med kampanjen #prataomporr, och Nicholas Kujala (FI), President för Ungdomens Nordiska Råd. Vad beror det på att många vittnesmål avslöjade att barn blivit utsatta för sexuella trakasserier, och vad kan vi göra för att stoppa det här? Har unga en ökad medvetenhet om sexuella trakasserier och hur syns det i den politiska diskussionen? Och vad är läget på Åland just nu?

Thursday Sep 10, 2020
Avsnitt 2
Thursday Sep 10, 2020
Thursday Sep 10, 2020
I avsnitt 2 träffar vi danska Lærke Reddersen, teaterregissör, dramatiker och Metoo-aktivist, och finlandssvenska Nina Nyman, doktorand i genusvetenskap vid Åbo Akademi. De har erfarenhet av att organisera upprop och readings under hösten 2017, och vi diskuterar feministisk aktivism, huruvida metoo är en kvinnofråga eller inte, vad metoo betytt för personer med erfarenheter av sexuella trakasserier och vilka insatser Lærke och Nina ännu väntar på. Hur har aktivister, media och politiker i Danmark och Finland agerat i förhållande till varandra och till Sverige?

Thursday Sep 03, 2020
Avsnitt 1
Thursday Sep 03, 2020
Thursday Sep 03, 2020
I det första avsnittet av Metoopodden pratar Jukka Maarianvaara som är jämställdhetsombudsman i Finland och Lottaliina Pokkinen, chef för juridiska ärenden på Musikerförbundet i Finland, om hur läget ser ut i Finland just nu.
Varför är kulturbranschen överrepresenterad både vad gäller de som fallit offer för trakasserier och de som utfört dem? Räcker det att det nu finns en ökad medvetenhet och informationsspridning kring sexuella övergrepp eller behöver vi göra mer? Hur kommer en eventuell samtyckeslag påverka synen på sexbrott?

Friday Aug 28, 2020